Oud-Zuilen Rijksmonument Zuylenburgh

Dit rijksmonument te Oud-Zuilen (gemeente Maarssen/Stichtse Vecht) stamt uit de 18e eeuw.

De brede kroonlijst en de hoekpilasters begrenzen de in vijf traveeën verdeelde voorgevel. Zij verlenen het pand het neoclassicistische karakter. De plattegronden zijn helder van opzet, met een brede monumentale gang in het midden en aan weerszijden de vertrekken.

Ten behoeve van de renovatie is het pand eerst totaal gestript en ontdaan van allerlei aftimmeringen welke niet in het pand thuishoorden. Het pand is daarna grondig en met zorg gerenoveerd.  Daarbij  is bijzonder veel aandacht besteed aan de detaillering.  Dankzij deze zorg en aandacht heeft Zuylenburg haar allure herwonnen.

Op het landgoed zijn, geheel in stijl, een nieuwe schuur (foto 6) en een nieuw theehuis (foto 7) gerealiseerd.

Bijzonder detail: de huidige eigenaar heeft bij de renovatie een plafondplanetarium laten aanbrengen. Dit plafondplanetarium is geheel met de hand gemaakt, en is het tweede plafondplanetarium in Nederland (zie ook www.planetariumzuylenburgh.com).

terug naar Renovatie